keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Nelikulmaisen rahin runkojen valmistus


Opintojakso: Puutyön perusteet
Opettajat: Jyrki Taimisto ja Markku Eertola


Pyöreän rahin lisäksi teimme ensimmäisen jakson puutyötunneilla myös kaksi suorakulmion muotoista rahin runkoa, jotka on myös tarkoitus verhoilla myöhemmällä verhoilu-opintojaksolla. Toinen rungoista on verhoilutyön harjoituskappale ja toisen rungon verhoilemme suorittaen samalla verhoilun näytön.

Neliskanttisen rahin rungon valmistuksessa lähdettiin liikkeelle 52 mm:n ja 25 mm:n raakakoivulautojen sahaamisesta rungon aihio-osiksi, eli aivan alusta, toisin kuin pyöreän rahin osissa, jotka olivat paksuuksiltaan jo oikeanlaisia. Rahin runko koostui rungon kehästä ja jaloista sekä verhoilukehästä. Tarvittavat rungon ja verhoilukehän osat höylättiin aihiomitoistaan nimellismittoihin oiko- ja paksuushöylän avulla ja jalat muotoiltiin vannesahalla sekä jalkoihin porattiin reiät pylväsporakoneella. Kaikki osat höylättiin leveänauhahiomakoneella ja reunahiomakoneella.

Oikohöylällä työskentelyä. Kuva: Katja M.

Rahin jalkojen muotoilua vannesahalla.

Rungon kehään jyrsittiin alajyrsimellä verhoilukehälle sopivat urat ja koko kehä liimattiin viistoista kulmistaan Lamello-liitosmenetelmän avulla kasaan ja hiottiin käsin hiomakorkkia apuna käyttäen sivut vielä sekä pienet pyöristykset reunoihin ja kulmiin.

Rungon kehän osat ennen liimausta...

... ja liimauksessa vannepuristimessa.

Kehän kulmiin ruuvattiin vielä jalat kiinni. Verhoilukehän kasaamisessa puolestaan käytettiin apuna pitkänreiänporaa, jolla saatiin osien päihin toimivat reiät kokoamiseen tarvittavia ruuveja ja tappeja varten. Verhoilukehän reunat myös pyöristettiin pöytäjyrsimellä.

Valmiit kehät ennen jalkojen kiinnitystä.

Valmis neliskanttinen rahin runko (toisen rungon pitäisi olla lähes identtinen).

Valmis runko lähempää ja kulmasta katsottuna.

Tämän rahin työstämisessä oli mielenkiintoisinta se, että pääsi oppimaan, kuinka huonekalu rakennetaan kokonaan alusta (raakapuusta) saakka ja kuinka monia erilaisia työvaiheita sen työstämiseen kuului. Jalkojen muotoilussa olisin voinut olla vielä tarkempi, jotta ne olisivat istuneet täydellisesti. Näihin jäi pienoiset raot rungon ja jalan väliin sekä toinen rahi kiikkui hieman, mutta uskon epätasaisuuden tasaantuvan, kun verhoiluista tulee vähän lisää painoa jalkojen päälle.

Edit: TÄÄLTÄ voit lukea rahien verhoiluprojektista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"A simple hello could lead to a million things."

- Unknown